
50 000 kronor sparas när Moderaterna och Sverigedemokraterna nu har drivit igenom ett förbud för att servera alternativ till fläskkött i kommunens skolor.
– 50 000 kronor är ingen kostnad att prata om så det känns som att det bara är signalpolitik från den politiska majoriteten att spara in på mat för alla, säger Magnus Lindberg, som representerar Socialdemokraterna i utbildningsnämnden.
Tillsammans med Centerns och Miljöpartiets ledamöter försökte de stoppa sparförslagen som låg på bordet till förmån för en budget med 7,5 miljoner mer än majoriteten för att bland annat säkra skolmaten och stötta barn med socioekonomiskt sämre förutsättningar.
– Vi anser att vi har råd både att erbjuda alternativ till fläskköttet för de få elever som önskar det och att vi kan fortsätta satsningen på mer ekologiskt i skolmaten, som faktiskt finns i kommunens kostpolicy, som klubbades år 2017, berättar Magnus Lindberg.
500 000 kronor sparas också på att skära ner på ekologiska livsmedel i utbildningsnämndens budget för 2019.
I kommunens kostpolicyn kan man läsa:
” En minimering av matsvinnet har högt fokus i den nya kostpolicyn, liksom att inköpen säsongsanpassas, att intaget av grönsaker, baljväxter, frukt och spannmål ska främjas, andelen lokalt producerade livsmedel ska ökas, enbart fisk från hållbara bestånd ska inköpas, en strävan efter minskad andel kött ska ske utan att äventyra näringsinnehållet samt utbudet av vegetariska rätter ökas.”
– Ambitionen att använda mer ekologiskt i kommunens mat är viktiga beslut i många av landets kommuner. Ska då Staffanstorp göra tvärtom? Gör man besparingar måste också kostpolicyn ändras, menar Magnus Lindberg.
Beslutet att inte längre erbjuda ett köttalternativ till barn som av religiösa skäl inte äter fläskkött har tidigare förklarats av Moderaterna som ett av ett flertal besparingsförslag.
– Det finns redan idag ett alternativ med vegetarisk kost för alla berörda. Sen har man givetvis rätt till specialkost av medicinska skäl, säger utbildningsnämndens ordförande Åsa Ekstrand (M) till Sydsvenskan.
Hon påpekar också att förslaget inte är ett sätt att sända signaler om att alla religioner inte är lika välkomna till kommunen, eftersom det finns fler än muslimer som inte äter griskött.
– Det vegetariska alternativet kan alla äta och i vår policy finns ett önskemål om mer vegetarisk mat, förklarar Åsa Ekstrand.
Totalt görs det besparingar på 4,5 miljoner kronor genom mindre pengar till specialkost, att förskolor och fritidshem i Hjärup och Staffanstorp slås samman fyra veckor på sommaren, en minskning av en svenska A-lärare på Kometskolan och Språkintroduktionen och minskade kurser och konferenser.
Utbildningsnämndens budget går nu vidare till kommunstyrelsen och kommunfullmäktige.
Skånskan lyckades på tisdagen ej nå Åsa Ekstrand för en kommentar.